Mari baca

Mac 2, 2015

Melayu di Kemboja, Lao PDR dan Vietnam

Filed under: Sejarah,Tamadun — Mohd Riduan Khairi @ 10:00 am
Tags: , , , , , ,

Melayu di Kemboja, Lao PDR dan Vietnam

IMG_3022Tidak ramai yang menyedari bahawa keluarga besar bangsa Melayu melewati negara-negara seperti Kemboja, Laos hingga ke Vietnam.

Prosiding Konferens ini menampilka 36 kertas kerja yang telah dibentangkan di Phnom Penh, Kemboja pada tahun 2010. Sebahagian besarnya ditulis dalam bahasa Melayu sebuah bahasa yang memiliki banyak persamaan dengan bahasa Cam di Kemboja.

Lebih menarik lagi bahawa pada suatu ketika dahulu mereka juga menggunakan tulisan Jawi sebagai tulisan mereka dengan penambahan huruf-huruf seperti ‘pa’, ‘nga’ ‘nya’ dan beberapa lagi. Persis apa yang berlaku kepada tulisan Jawi di Tanah Melayu.

Saya ingin memetik beberapa bahagian dari sebuah kertas kerja berkaitan sejarah penghijrahan Melayu Campa dari Vietnam ke Kemboja. Ia sebuah pendedahan sejarah yang berani dan mengejutkan.

“Gelombang pertama penghijrahan orang Cam dari Champa ke Kemboja berlaku selepas kejatuhan Vijaya, wilayah Champa paling utara pada tahun 1471 akibat serangan orang-orang Vietnam dari utara yang sebelumnya telah pun menakluk ibu kota pertama Champa, Indrapura pada tahun 939 Masihi. Kemudian diikuti gelombang kedua pada tahun 1692 apabila Kauthara diduduki. Nagara Champa hanya tinggal sejarah selepas tenteea Nguyen menawan Panduraga pada tahun 1832. Ini membawa kepada penghijrahan beramai-ramai orang Cam ke Kemboja dan menjadikannya sebagai negara baru mereka.”

“Kitab-Kitab Jawi yang digunakan di Kemboja kebanyakannya adalah karangan ulama-ulama’ alam Melayu yang memang terkenal seperti Syeikh Ahmad Muhammad Zain Al-Fathani, Syeikh Daud Fathani, Muhammad Arshad Banjari….” (Pisol Maidin, 2010, Kelestarian Bahasa Melayu, Tulisan Jawi dalam Masyarakat Cam di Kemboja dalam Conference Proceedings on Malay Heritage in Cambodia, Lao PDR & Vietnam)

Maklumat tambahan: http://pwsm.uitm.edu.my/the-news/1-international-conference-on-malay-heritage-in-cambodia-lao-pdr-a-vietnam.html

Tinggalkan Komen »

Tiada komen.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: