Mari baca

Ogos 14, 2013

Sebaik-Baik Kamu yang Mempelajari Al-Quran dan Mengajarkannya

Filed under: Al-Qur'an & As-Sunnah — Mohd Riduan Khairi @ 6:41 am
Tags: ,

Bintang Adalah Amanah Langit

“Bintang adalah amanah untuk langit, apabila bintang telah pergi maka datang kepada langit apa yang telah dijanjikan kepadanya, aku adalah amanah untuk para sahabatku, apabila aku telah pergi datang kepada sahabatku apa yang dijanjikan kepada mereka, dan sahabatku adalah amanah untuk umatku, apabila sahabat-sahabat ku telah pergi datang kepada umatku apa yang dijanjikan kepada mereka.” (Hadith Riwayat Muslim)

Di dalam hadith ini Nabi Sallallahu ‘Alaihi Wa Sallam menyebutkan bahawa bintang adalah amanah untuk langit, lalu menyebutkan dirinya dan para sahabatnya bagaikan bintang.

Di dalam Al-Quran, bintang memiliki 3 fungsi; penunjuk jalan, penghias langit dan pelempar syaitan.

Maka para sahabat nabi adalah penunjuk jalan bagi umat Islam, mereka adalah hiasan bagi umat Islam, dan pelempar syubhat syaitan yang merosakkan akidah dan pemikiran umat Islam.

Petikan dari buku Sebaik-Baik Kamu yang Mempelajari Al-Quran dan Mengajarkannya oleh Ust. Abu Yahya Badrusalam. Pustaka Bashirah, 2009.

Ulasan Buku

1002585_587396164636488_421228020_nBuku ini tidaklah besar. Hanya 186 halaman. Tidaklah pula ditulis oleh nama besar; kibar ulama’ atau masyaikh. Hanya ustaz yang pada sangkaan ramai orang biasa-biasa sahaja. Manakala topik pembahasannya pula bukanlah asing atau lain dari yang lain.

Pembaca buku dan penulis-wannabe seperti kami sudah barang tentu ego dan ‘perasan’ itu sering terlajak. Almaklumlah di atas rak buku sudah ada karya Pram, Ohmae, Kant dan usah-disebutlah-lagi.

Akan tetapi entah bagaimana entah bagaimana, akhirnya ego sebesar anak gajah itu tadi terus mengecut menjadi kecil dan kecil sehingga menjadi seperti seekor semut.

Penangan buku ini dari ustaz ini. Benar bahawa Allah memuliakan seseorang dengan Al-Quran.

Hari ini Ust Abu Yahya dan buku-buku tulisan beliau menjdi koleksi kesayangan. Beliau hafidzahullah memiliki kemahiran dan kelebihan mempermudah ‘simplify’ dalam menerangkan sesuatu yang kompleks.

Website peribadi Ust Abu Yahya Badrusalam: http://www.cintasunnah.com

#readquran #kempenbacaquran #alkitab #ulatbuku #kutubuku #islam #tafsir

Tinggalkan Komen »

Tiada komen.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: