Mari baca

November 14, 2011

Ada Apa dengan Wahabi?

Filed under: Dakwah,Tokoh — Mohd Riduan Khairi @ 3:20 am

Ada Apa dengan Wahabi? Pro Kontra Dakwah Syaikh Muhammad bin Abdul Wahab

Judul Asal : Dakwah Asy-Syaikh Muhammad bin Abdula Wahhab baina …

Penulis : Syaikh Muhammad bin Jamil Zainu rahimahullah

Penterjemah : Abu Ayyub, S.Pdl.

Penerbit : Al-Ghuroba, Bekasi (2009)

Pada asalnya tema wahabi bukanlah subjek yang saya beri perhatian. Sebagai seorang Muslim tentu sahaja mempelajari tentang Nabi Muhammad (selawat dan salam buatnya) dan peribadi-peribadi yang berada di sekeliling beliau yakni para sahabat (semoga Allah redha kepada mereka semua) jauh lebih utama dan memberi manfaat.

Namun dek kerana usaha-usaha untuk menyebarkan ajaran Nabi dan cara beragama para sahabat sering dibarengi (baca : dihalang) oleh tuduhan dan label ‘wahabi’, subjek ini secara tidak langsung menjadi penting dan relevan untuk didalami. Asal sahaja tegas dan kotmited dalam isu-isu akidah dan syirik dituduh wahabi. Asal sahaja menyampaikan pandangan yang menyelisihi pegangan umum dikatakan wahabi. Sampai-sampai di sebuah negara yang berpegang kepada mazhab Hanafi menuduh orang yang solat dan meletakkan tangan di atas perut dikatakan wahabi (kerana dalam pegangan mazhab Hanafi, mereka meluruskan tangan ke sisi ketika solat). Kalau mengikut kaedah ini, makanya seluruh rakyatMalaysiaadalah wahabi belaka!

Saya memiliki naskah ini dan beberapa naskah lain berkaitan bantahan dan salah faham terhadap mereka yang digelar ‘wahabi’. Dorongan semakin kuat untuk membaca dan memahaminya dengan lebih detil setelah diasak berkali-kali oleh sahabat-sahabat di facebook berkaitan syubhat tentang wahabi dan sejarah kerajaan Arab Saudi. Terlebih lagi tukang bantah wahabi nombor satu diMalaysiayakni Zamihan Md Zin Al-Ghari (ustaz) sudah menerbitkan buku khusus menyerang dan memburuk-burukkan wahabi dan dakwah salafiyah.

Sekali lagi, beliau bukan sahaja menuduh wahabi semata-mata melainkan diiringi denga tududah  wahabi sesat, wahabi menjisimkan Allah dan menamakan beberapa individu sebagai tokohnya termasuk Ustaz Rasul bin Dahri, Dr Maza, Hafidz Firdaus dan akhuna Abu Numair Nawawi Subandi hafidzahumullah.

Rebiu Ada Apa dengan Wahabi?

Syaikh Muhammad Jamil Zainu memulakan naskah ini dengan membawa nostalgia beliau mula-mula berkenalan dengan ‘wahabi’. Ianya bermula apabila beliau bertanya kepada gurunya tentang hadis yang disyarahkan oleh Imam Nawawi dalam Arbain Nawawiyah. Lantaran dari pertanyaan dan kesimpulan yang beliau ambil dari kitab itu, gurunya menuduh beliau sebagai wahabi. Juga beliau bawakan beberapa persoalan agama, membawakan dalil yang berbeza dengan pegangan umum dan dituduh juga wahabi. Lantaran dari tuduhan inilah beliau memulakan ‘kembara ilmu’ nya dan menyertai mereka-mereka yang dituduh sebagai wahabi itu.

Dari satu sudut, ternyata tuduhan dan tohmahan berniat jahat ini tetap memberi faedah dan hikmah kepada dakwah kepada manhaj salaf. Dari komplot jahat ini ternyata melahirkan insane seperti Syaikh Muhammad Jamil Zainu yang melahirkan begitu banyak karya-karya monumental seperti Jalan Golongan Yang Selamat (Firqatun Najiyah). Buku sederhana ini seolah-seolah sebuah naskah wajib bagi mereka yang mahu berkenalan dengan manhaj salaf.

Musuh Wahabi adalah Musuh Islam

Kemudian pada bab yang lain penulis membawakan secara ringkan inti dakwah yang dibawakah oleh Syaikh Muhammad bin Abdul Wahab rahimahullah yang menjadi sandaran istilah wahabi, yakni memurnikan akidah dan membenteras syirik. Juga catatan ringkas biografi syaikh.

Pada bahagian akhir naskah ini dibawakan pujian dan tanggapan dari tokoh-tokoh Islam dan tokoh orientalis juga terhadap dakwah beliau. Tidak perlu daya beberkan kesemuanya. Saya tampilkan perkataan yang menarik dari Departemen Penerangan Britania,

“Al-Wahabiyyah adalah sebuah nama pergerakan yang ingin memurnikan Islam.Parapengikut wahabiyah hanya meneladani pengajaran Rasulullah sahaja, iaitu al-Qur’an dan as-Sunnah, serta tidak mengendahkan selain dari itu.Paramusuh-musuh Wahabiyyah adalah musuh-musuhIslam yang sebenarnya.”

Manakala seorang tokoh orientalis Perancis bernama Henri Lewis pula menuliskan,

“Istilah salafiyyah adalah jolokan yang ditujukan kepada gerakan Wahabi; kerana mereka berusaha mengembalikan Islam kepada ajarannya yang murni, sebagaimana awal-awal Islam di masa as-Salaf ash-Shalih. Sesungguhnya gerakan salafiyyah ini memiliki beberapa keistimewaan tersendiri dibandingkan gerakan-gerakan yang lain. Teori-teori yang diusung oleh gerakan ini lebih masuk akal. Gerakan ini membuka pintu ijtihad, melawah khurafat dan sikap ghuluw dalam agama, serta bekerja sekuat tenaga dalam menyelaskan antara agama dan perkembangan zaman.”

Bantahan Terhadap Kitab ad-Da’wah al-Muhammadiyah; al-Aql al-Hurr wa al-Qalb as-Salim karya Abdul Karim al-Khatib.

Sebahagian besar dari kandungan naskah ini sebenarnya adalah beberapa bantahan penulis terhadap buku di atas.

Penulis membawakan tuduhan yang dikemukakan dan kemudian beliau membawakan bantahannya.Adabeberapa perkara yang menarik dan bermanfaat. Insya Allah saya akan catatkan satu nota dalam entri khusus yang lain. Umumnya, sepertimana tuduhan yang dilakukan oleh mereka yang tidak berada diatas manhaj yang benar; hanya berlegar-legar kepada tanggapan dan cakap-dengar tanpa melakukan ‘tatsabbut’ yakni semakan dan siasatan yang teliti. Berbanding orang yang berpegang dengan manhaj salaf, sentiasa melampirkan sedetil mungkin rujukan pada setiap tuduhan.

Selain itu penentang dakwah salaf selalu melemparkan tuduhan secara rambang a-la peluru tabur. Sebagai contoh menuduh dakwah salaf sebagai terlalu tegas dan keras, tanpa membawakan contoh terperinci.

Dan tuduhan-tuduhan sebeginilah yang selalu diulang-ulang oleh penentang yang datang kemudian. Lagunya sama, hanya sahaja penyanyinya berbeza atau kata orang putih ‘same script, different cast’.

Beberapa catatan-catatan lain akan menyusul berkaitan naskah ini.

Tinggalkan Komen »

Tiada komen.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: