Mari baca

Oktober 31, 2011

Syarah Kasyfu Syubhat

Filed under: Akidah & Manhaj — Mohd Riduan Khairi @ 7:57 am
Title: Syarah Kasyfu Syubuhat dilengkapi Syarah Ushulus Sittah Membongkar Akar Kesyirikan
Judul Asli: Kasyfu Syubuhat/Syarah Ushulus Sittah
Author: Syaikh Muhammad B. Soleh al-‘Utsaimin
Karya asal oleh Syaikh Muhammad B. ‘Abdil Wahhab
Publisher: Media HidayahPrice:  RM18 (beli di galeriniaga)
Weight:300g
Kitab ini khusus di karang dan disusun untuk membuat bantahan terhadap syubhat-syubhat yang dikemukakan oleh ahli bid’ah. Terutama yang berkaitan isu akidah dan amalam-amalan syirik.
Catatan : syubhat ialah keraguan-keraguan berkaitan urusan agama. Para ulama membahagikan fitnah atau ujian kepada umat Islam terbahagi kepada dua. Pertama ialah ujian atau godaan syahwat yakni nafsu seperti harta, wanita, pangkat dan sebagainya. Kedua ialah fitnah syubuhat, yakni keraguan-keraguan di dalam hati. Kedua-duanya merbahaya kepada agama. Namun para ulama menyebutkan fitnah syubhat jauh lebih berbahaya berbanding fitnah syubhat.
Secara umum, format naskah ini ialah mengemukakan syubhat yang muncul dalam maysrakat dan kemudian baharulah pengarang rahimahullah mengemukakan bantahan. Dan ia disyarahkan (penjelasan dan keterangan) oleh ulama semasa yang sangat disegani yakni Syaikh Muhammad bin Soleh al-Uthaimin. Beliau diberi jolokan Faqiihuz Zaman.

Kaedah mengemukakan keraguan dan bantahan ini bukanlah asing. Buktinya sebahagian bahkan kebanyakan penghujahan yang dikemukakan oleh pengarang berasal dari Al-Qur’an sendiri. Beliau hanya menukil dan menjelaskan semula.

Pada awal naskah penulis menyatakan,

Saya akan menuturkan kepada anda beberapa hal([1]) yang sudah disebut oleh Allah dalam kitab-Nya sebagai jawaban terhadap suatu ucapan yang dipakai hujjah oleh orang-orang musyrik pada zaman kami(yang ditujukan) kepada kami. Maka, kami akan katakan: Jawaban untuk para pengikut kebatilan itu ada dua cara:

1-Mujmal (secara global)

2-Mufashshal (secara terperinci).

Jawaban secara mujmal itu merupakan sesuatu yang agung dan merupakan pelajaran yang besar bagi orang-orang yang mau memikirkannya. Hal itu adalah firman Allah I:

هُوَ ٱلَّذِىٓ أَنزَلَ عَلَيۡكَ ٱلۡكِتَـٰبَ مِنۡهُ ءَايَـٰتٌ۬ مُّحۡكَمَـٰتٌ هُنَّ أُمُّ ٱلۡكِتَـٰبِ وَأُخَرُ مُتَشَـٰبِهَـٰتٌ۬‌ۖ فَأَمَّا ٱلَّذِينَ فِى قُلُوبِهِمۡ زَيۡغٌ۬ فَيَتَّبِعُونَ مَا تَشَـٰبَهَ مِنۡهُ ٱبۡتِغَآءَ ٱلۡفِتۡنَةِ وَٱبۡتِغَآءَ تَأۡوِيلِهِۦ‌ۗ وَمَا يَعۡلَمُ تَأۡوِيلَهُ ۥۤ إِلَّا ٱللَّهُ‌ۗ وَٱلرَّٲسِخُونَ فِى ٱلۡعِلۡمِ يَقُولُونَ ءَامَنَّا بِهِۦ كُلٌّ۬ مِّنۡ عِندِ رَبِّنَا‌ۗ وَمَا يَذَّكَّرُ إِلَّآ أُوْلُواْ ٱلۡأَلۡبَـٰبِ

“Dialah yang menurunkan Al-Kitab (Al-Qur’an) kepada kamu, diantara (isi)nya ada ayat-ayat yang muhkamat, itulah pokok-pokok isi Al-Qur’an dan yang lain (ayat-ayat) mutasyabihat. Adapun orang-orang yang dalam hatinya condong kepada kesesatan , maka mereka mengikuti ayat-ayat mutasyabihat dari padanya untuk menimbulkan fitnah dan untuk mencari takwilnya”(QS. Ali Imran:7).

Sebuah hadits shahih (dalam shahih Bukhari dan muslim) dari ‘Asyiah radhiyallahu ‘anha, bahwasanya Rasulullah e bersabda:

(( إِذَا رَأَيْتُمْ الَّذِيْنَ يَتَّبِعُوْنَ مَاتَشَابَهَ مِنْهُ فَأُولَئِكَ الَّذِيْنَ سَمَّى الله فَاحْذَرْهُمْ ))

“Jika kalian melihat orang-orang yang mengikuti ayat-ayat yang mutasyabihat, maka mereka itulah orang-orang yang disebut oleh Allah: (dengan sebutan “fi qulubihim zaigh”), maka waspadalah kalian terhadap mereka.”

Boleh baca nukilan penuh kitab ini di sini.

Saya sangat puas hati membaca naskah ini. Dan berharap dapat menekuni lagi (seandainya ada) syarah dari ulama’ lain tentang kitab ini. Seakan tidak puas membaca syarah Syaikh Ibn Uthaimin, agak ringkas pada sebilangan bab.

Ia memberi pencerahan pada banyak isu yang bermunculan akhir-akhir ini berkaitan isu akidah. Ia merupakan teks yang wajib bagi penuntut ilmu, dan berupaya menjadi benteng akidah yang mapan dari perbuatan syirik. Wallahuaklam.

Tinggalkan Komen »

Tiada komen.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: