Mari baca

Oktober 6, 2011

Bahaya Pergerakan Islam

Filed under: Politik — Mohd Riduan Khairi @ 2:51 pm

Seingat ingatan saya yang insya Allah masih kuat dan segar (terutama bab buku), ini buku pertama karangan Syaikh Abdul Malik Ramadhani. Maksud saya buku bercetak.

Naskah ini merupakan bantahan terhadap tulisan Dr Safar Hawali.

“Di dalam tulisan ini saya membantah seorang doktor muslim yang mengaku bahawa dia mengetahui sebagian kitab-kitab ahli kitab, lalu darinya ia mendapatkan ilmu tentang perkiraan waktu jatuhnya negara Yahudi.”

Pada bahagian berikutnya penulis Syaikh membawakan perkataan lengkap Dr Safar. Ketika membantah kesalahan ini beberapa dalil dibawa, antaranya termasuk :

  • “Barangsiapa yang mengaku dia mampu mengkhabarkan hal-hal yang akan terjadi esok maka dia telah mengadakan kedustaan besar terhadap Allah kerana Allah telah berfirman : Tidak ada yangmengetahui perkara ghaib di langit dan di bumi selain Allah – An-Naml : 65” (Hadis Muslim)
  • Kemudian Syaikh membawakan kisah Umar al-Khattab yang membawa sebuah kitab yang diperoleh dari ahli kitab kepada Nabi, lalu Nabi marah. (Hadis Imam Ahmad)

Kemudian Syaikh menambah,

“Dahulu saya mengira bahawa sang doktor ini telah mengambil faedah dari masa penahanannya (di penjara) lalu menambah bekal ilmu syariat serta mencurahkan waktu untuk mendalami agama. Hanya sahaja dia justeru beralih dari menelaah kitab-kitab syariat kepada bintang-bintang, dan dari menelaah kitab-kitab yang terjaga – Al-Qur’an dan As-Sunnah – kepada melihat kitab-kitab yang telah diubah-ubah serta politik yang di bangin atas perdukunan.”

“Sungguh, seandainya salafiyyun – yang Safar sangat bersemangat menuduh mereka dengan faham Murji’ah- telah melakukan kekeliruan dan sebenarnya mereka tidak salah. Kerana kekeliruan mereka dalam masalah-masalah ilmu yang sangat rumit. Adapun dia, maka Allah membalasnya kerana menyelisihi niatnya, dan menjatuhkan dia dalam masalah-masalah tauhid yang jelas.

Seandainya salafiyyun keliru dalam masalah-masalah yang diperselisihkan, Safar justeru terjatuh dalam perkara yang tidak diperselisihkan (kesesatannya). Barangsiapa menggali lubang untuk mencelakakan saudaranya, maka dia sendiri yang akan terperosok ke dalamnya.”

Demikian beberapa bantahan dan ingatan keras Syaikh terhadap Dr Safar. Dan pada bahagian akhir buku ini dibawakan fatwa Syaikh Muhammad bin Soleh al-Uthaimin tentang kaset-kaset Dr Safar.

Judul Asal : Khurafatu Harakiy

Judul Terjemahan : Bahaya Pergerakan Islam

Penterjemah : Abu Almass

Penerbit : Anti Terror Press,  Solo 2010

Halaman : 91 Halaman

Selain membantah ‘statement’ Dr Safar, Syaikh di dalam buku ini juga membawakan beberapa perbincangan lain yang berkaitan. Antaranya :

  • Menjelaskan Kesalahan Orang Yang Salah Bukan Ghibah
  • Mengenal Singkat Orang-Orang Haraki
  • Hubungan Harakah Dengan Khurafat
  • Apakah Dia Seorang Salafy atau Kasyaf?

Saya puas hati membaca buku ini. Baik kandungan, olahan dan terjemahannya.

Tinggalkan Komen »

Tiada komen.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: