Mari baca

Ogos 8, 2011

Membaca Al-Qur’an di Malam Hari

Filed under: Al-Qur'an & As-Sunnah,Tips membaca — Mohd Riduan Khairi @ 10:28 am

“Saya benar-benar mengenal kemerduan suara orang-orang Asy’ari dalam membaca Al-Qur’an ketika mereka masuk rumah di malam hari. Dan saya tahu di mana rumah mereka dari suara bacaan al-Qur’an mereka di malam hari, meskipun saya belum pernah melihat rumah mereka di waktu siang.” (Hadis Bukhari dan Muslim dari sahabat Abu Musa) 

Dari Ibrahim an-Nakha’ie berkata, “Bacalah al-Qur’an di malam hari, meskipu sesingkat memerah kambing.” (At-Tibyan fi Adab Hamalah Al-Qur’an, Imam Nawawi) 

Imam Nawawi berkata dalam kitabnya, “Saya demikian gemarnya solat malam dengan membaca al-Qur’an. Kerana hal itu lebih mengkhusyukkan hati, menjauhkan hal-hal yang menyibukkan dan melalaikan, lebih nikmat mengadukan hajat, menjaga dari riya’ dan bahaya lain yang melingkupi. Di samping itu, syariat juga menjelaskan bahawa sekian banyak projek kebaikan dirancang ketika malam. Peristiwa Isra’ dan Mi’raj yang dialami Nabi ketika malam. Turunnya Allah setiap malam ke langit dunia pun terjadi setelah pertengah malam.”

Bacaan-bacaan Khusus Pada Malam Hari

Dalam beberapa hadis Nabi menyebutkan secara khusus beberapa surah yang dibaca sebelum tidur. Antaranya ialah surah al-Kafirun,  Surah As-Sajdah, Surah Al-Mulk, Surah al-Isra’, Surah Az-Zumar, Surah al-Falaq dan Surah An-Nas.

Dari Farwah bin Nufail Al-Asyja’i, dari Rasulullah bahawa beliau berkata kepada seseorang,

“Bacalah surah al-Kafirun ketika hendak tidur! Kerana hal itu akan membebaskan dari kesyirikan.” (HR Baihaqi, Ahmad, Bukhari, Abu Dawud, Tirmidzi, Ibnu Hibban dan al-Hakim)

Sahabat Jabir bin Abdullah menceritakan,

“Rasulullah tidak akan tidur hingga beliau membaca Surah As-Sajdah dan Surah Al-Mulk” (HR Ahmad, Tirmidzi, Nasai dan Hakim dalam Sahih al-Jami’ dan Silsilah Ahadis As-Sahihah)

Sahabat dan juga isteri Nabi tercinta, Ibunda Aisyah binti Abu Bakar, semoga Allah meredai mereka berdua menjelaskan,

“Rasulullah tidak pernah tidur hingga beliau membaca surah Bani Israil (Al-Isra’) dan Az-Zumar.” (HR Ahmad, Tirmidzi dan Hakim dalam Silsilah Hadis Sahihah dan Sahih al-Jami’) 

Dalam hadis yang lain Nabi pernah berkata kepada sahabatnya Uqbah,

“Hai Uqbah, mahukah saya ajarkan kepadamu dua surah yang paling baik untuk dibaca? Itulah al-Falaq dan An-Nas. Hai Uqbah, bacalah keduanya setiap kali kamu hendak tidur dan ketika bangun! Kerana tidak ada seorang peminta dan orang yang berlindung sebagaimana meminta dan berlindung dengan keduanya.” (HR Ahmad, Nasai dan hakim dalam Silsilah Ahadis Sahihah dan Sahih al-Jami’) 

Solat Malam dengan Membaca Al-Qur’an

Sahabat Tamim Ad-Dari melaporkan dari Rasulullah bahawa beliau berkata,

”Barangsiapa membaca seratus ayat dalam satu malam, ditulis baginya ketaatan sepenuh malam.” (Hadis Ahmad dan Nasai dalam dalam Silsilah Ahadis Sahihah dan Sahih al-Jami’)

Sahabat Abdullah bin Amru bin Ash melaporkan dari Rasulullah,

“Barangsiapa solat malam dengan membaca sepuluh ayat tidak akan ditulis sebagai orang yang lalai. Barangsiapa solat malam dengan membaca seratus ayat, ditulis sebagai orang yang taat. Dan barangsiapa solat malam dengan membaca seribu ayat, ditulis sebagai orang kaya dan bertuntung.” (HR Abu Dawud)

Disarikan dari buku Fadhailul Qur’an wa Hamalatihi fis Sunnah al-Muthahharah (Wasiat Rasul kepada Pembaca dan Penghafal al-Qur’an) oleh Dr Muhammad Musa Nashr. Terjemahan Jabir al-Bassam dan diterbitkan oleh Al-Qowam.

Tinggalkan Komen »

Tiada komen.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: