Mari baca

Ogos 1, 2011

Sebaik-baik Bacaan Ialah Al-Qur’an

Filed under: Al-Qur'an & As-Sunnah,Senarai Bacaan — Mohd Riduan Khairi @ 3:28 pm
Tags: ,

MEMBACA AL-QUR’AN 

Imam Malik bin Anas berkata bahawa Ramadhan ialah bulan Al-Qur’an. Al-Qur’an kalam Allah diturunkan dari Luh Mahfudz ke langit dunia pada malam Lailatul Qadar di bulan Ramadhan.

 

“Bulan Ramadan yang padanya diturunkan Al-Quran, menjadi petunjuk bagi sekalian manusia, dan menjadi keterangan-keterangan yang menjelaskan petunjuk dan (menjelaskan) perbezaan antara yang benar dengan yang salah.”

(Surah Al-Baqarah, ayat 185)

Nabi Muhammad membaiki bacaan Al-Qur’an pada setiap malam di bulan Ramadhan. Bahkan bacaan beliau disemak oleh duta Allah iaitu malaikat Jibril. Beliau membaca Al-Qur’an pada setiap malam bersama Jibril sehingga tamat Al-Qur’an. Dilaporkan pada tahun terakhir sebelum nabi wafat, beliau menghabiskan bacaan Al-Qur’an bersama Jibril sebanyak dua kali tamat.

Sahabat Abdullah bin Abbas menceritakan perihal Nabi Muhammad ketika berada di dalam bulan Ramadhan. Katanya,

“Nabi Muhammad  adalah manusia yang paling pemurah dalam kebaikan. Beliau juga adalah manusia yang paling pemurah pada bulan Ramadhan lebih-lebih lagi ketika bertemu malaikat Jibril. Malaikat Jibril mengunjungi Nabi Muhammad pada setiap malam sepanjang bulan Ramadhan. Mereka berdua bertadarus Al-Qur’an bersama-sama. Sifat pemurah Nabi Muhammad ketika bertemu Jibril laksana angin yang berhembus”. (Bukhari & Muslim)

Syaikh Abdul Aziz bin Baz menyebutkan beberapa pengajaran dapat diambil dari hadith ini berkaitan membaca Al-Qur’an.

1. Membaca Al-Qur’an Bersama Orang Yang Pandai Membaca Al-Qur’an

Pertama, belajar membaca Al-Qur’an bersama orang yang lebih bijak. Nabi Muhammad belajar membaca Al-Qur’an bersama malaikat Jibril yang merupakan duta dari Allah. Hanya belajar dari orang yang lebih pandai membaca Al-Qur’an, seseorang itu dapat membaiki kefahaman terhadap Al-Qur’an dan merapikan lafaz-lafaz bacaan.

Menurut nabi, “Orang yang membaca Al Quran dan dia pandai membacanya maka (nanti di akhirat akan dikumpulkan) bersama para malaikat yang mulia, sedangkan orang yang membaca Al Quran dan dia terbata-bata karenanya serta kesusahan  maka baginya dua pahala “ (Bukhari dan Muslim)

Jelas sekali kedudukan orang yang pandai membaca Al-Qur’an sangat mulia. Namun begitu, agama tidak menyia-nyiakan bacaan orang yang belum pandai membaca Al-Qur’an. Mereka tetap diberi pahala selagi mana mereka berusaha membaca dan belajar untuk memperbaiki bacaan mereka.

2. Membaca Al-Qur’an Pada Waktu Malam

Pengajaran kedua pula ialah, membaca Al-Qur’an pada waktu malam di bulan Ramadhan adalah lebih utama berbanding pada waktu siang. Ini berdasarkan Nabi Muhammad dan Jibril membaca Al-Qur’an pada waktu malam sepanjang bulan Ramadhan.

Tidak dapat dinafikan, suasana pada waktu malam hari jauh lebih kondusif dan selesa untuk beribadah berbanding siang hari. Pada waktu malam, cuaca lebih dingin dan suasana lebih tenteram tanpa bunyi kenderaan dan hiruk-pikuk manusia.

Persekitaran begini akan mendorong seseorang itu membaca Al-Qur’an lebih tenang tanpa tergopoh-gapah.

3. Semangat dan Antutias Generasi Awal Islam Membaca Al-Qur’an

Menyedari kelebihan dan keutamaan membaca Al-Qur’an pada bulan Ramadhan, maka para sarjana Islam dan orang-orang soleh dari generawi awal Islam berlumba-lumba memborong pahala membaca Al-Qur’an.

Seorang tabi’in besar (anak murid sahabat Nabi Muhammad), Imam Muhammad bin Syihab bin Zuhri meninggalkan majlis kajian hadith apabila memasuki bulan Ramadhan untuk fokus pada Al-Qur’an. Beliau dilaporkan pernah berkata, “Sesungguhnya amal yang dilakukan pada bulan Ramadhan ialah membaca Al-Qur’an dan menjamu orang berbuka puasa”.

Dilaporkan Imam Syafi’i menamatkan bacaan Al-Qur’an sebanyak 60 kali sepanjang bulan Ramadhan. Ini bermakna secara purata setiap hari beliau akan menghabiskan bacaan Al-Qur’an dua kali.

Begitu juga dengan gurunya di kota Madinah Imam Malik bin Anas. Beliau sanggup menutup kelas-kelas pengajian hadith dan fikah Islam semata-mata untuk memberi lebih masa dan tumpuan membaca Al-Qur’an. Bahkan beliau juga berhenti dari menjawab soalan-soalan berkaitan agama, kata beliau, “ini adalah bulan Al-Qur’an”.

Banyak lagi kisah-kisah kesungguhan sarjana Islam dan orang-orang soleh dari generasi awal. Ramadhan adalah bazar akhirat.

Advertisements

Tinggalkan Komen »

Tiada komen.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: