Mari baca

April 21, 2011

Imam Syafi’i dan Mazhab Syafi’i

Filed under: Tokoh — Mohd Riduan Khairi @ 12:06 am

Pengasasan dan Pengembangan Mazhab Syafie
Penulis : Muhammad Abu Zahrah
Penterjemah : Dr Kassim Mat Salleh
Penerbit : Yayasan Islam Terengganu (1997)
Halaman : 379 halaman

Sejarah dan Keagungan Mazhab Syafi’i
Penulis : KH Sirajuddin Abbas
Penerbit : Pustaka Aman Press (1985)
Halaman : 343 halaman

Dua buah buku ini mewakili kem penyokong kuat mazhab Syafi’i. Sebelum itu perlu diluruskan, bahawa pendiri mazhab yakni Imam Asy-Syafi’i dan mazhab yang disandarkan kepada beliau merupakan dua entiti yang berbeza. Tidak sedikit amalan yang disandarkan kepada mazhab Syafi’i, namun Imam Asy-Syafi’i rahimahullah sendiri berlepas diri darinya.

Justeru membaca dan mengkaji dua naskah ini dapat memberi penjelasan tentang pola berfikir mazhab Syafi’i. Sekali lagi memahami pola berfikir mazhab Syafi’i, dan tidak semestinya ia bertepatan dengan apa yang dimaksudkan oleh Imam Syafi’i. Untuk memahami secara tepat dan lurus susuk tubuh Imam Syafi’i dan pola pemikirannya, tentu cara yang paling benar ialah mengkaji buku-buku tulisan beliau seperti Al-Umm, Ar-Risalah dan yang lain. Atau setidak-tidaknya mengkaji karya anak-anak muridnya yang utama seperti Imam al-Humaidi, al-Muzani, al-Buwaiti dan tidak terlepas juga ialah ulama yang paling menonjol dalam mazhab Syafi’i, yakni Imam Nawawi rahimahullah.

Buku yang kedua karangan KH Sirajuddin Abbas yang penuh kontroversi akan serangan beliau terhadap kelompoh ahlus sunnah dan tokohnya seperti Syaikhul Islam Ibnu Taimiyah (dalam bukunya Akidah Ahlus Sunnah wal Jamaah : baca penjelasan).

Baca lagi

Judul bukunya sahaja sudah menampakkan sikap berlebihan dan fatanik terhadap tokoh dan mazhab tertentu. Dan sikap ini sangat jelas bersalahan dengan sikap Imam Asy-Syafi’i sendiri. Bahkan beliau, Imam Syafi’i melarang pengikut-pengikutnya bertaklid buta terhadapnya. Pesan beliau yang paling utama ialah tetap berpegang teguh dengan Kitab dan Sunnah sehingga diberi gelaran Nashir Sunnah.

Advertisements

Tinggalkan Komen »

Tiada komen.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: