Mari baca

Disember 31, 2010

Perjalanan Ulama Menuntut Ilmu

Filed under: Sejarah,Tokoh — Mohd Riduan Khairi @ 2:12 am

(Rihlatuh Ulama Fi Thalabil Ilmi)

Pengarang : Abu Anas Majid al-Bankani

Penterjemah : Abu Thohir al-Padangi

Penerbit : Darul Falah, Jakarta (2009)

Membaca kisah-kisah generasi dahulu (salafus soleh) bekerja keras dan gigih menuntut ilmu dapat memberi motivasi dan terapi kepada umat masa kini.

Imam Syafi’i rahimahullah dalam satu kata-katanya yang terkenal mewasiatkan,

Wahai saudaraku, syarat untuk mendapat ilmu itu ada 6.

  1. Kecerdasan
  2. Azam yang kuat
  3. Bersungguh-sungguh
  4. Menyediakan bekal yang cukup
  5. Bimbingan guru
  6. Waktu yang yang lama

Dan satu lagi tradisi ilmuwan dan sarjana Islam ialah mengembara mencari guru untuk menuntut ilmu. Tidak ada ada ulama yang tidak pernah keluar dari kampung halamannya untuk menuntut ilmu. Sehinggakan ada ulama yang melarang seseorang dari mengambil ilmu dari orang yang tidak pernah mengembara seperti kata Yahya bin Ma’in berkata, “Ada empat golongan yang tidak bisa diambil kebaikan dan manfaat darinya….Seorang yang belajar hanya di negerinya dan tidak keluar untuk mencari hadis.”

Kisah Jabir bin Abdullah

Tradisi mengembara mencari ilmu bermula sejak zaman sahabat lagi. Salah satu kisah yang masyhur ialah perjalanan Jabir bin Abdullah, seorang sahabat muda. Beliau membeli seekor keldai dan berkelana selama sebulan menuju ke Syam semata-mata untuk mendengar sebuah hadis dari Abdullah bin Unais.

Teladan Ulama Salaf

Sikap ini diteladani oleh generasi seterusnya. Sejarah mencatatkan sarjana hadis yang menuliskan kitab hadis yang enam (Sahih Bukhari, Sahih Muslim, Sunan Abu Dawud, Sunah Tirmidzi, Sunan Ibnu Majah dan Sunan An-Nasa’i) menghabiskan masa puluhan tahun mengembara dari satu negara ke satu negara demi menuntut ilmu dan mengumpulkan hadis.

Tentu sahaja mereke memperuntukkan sejumlah wang yang banyak untuk tujuan itu. Namun demi ilmu, mereka sanggup berhabis. Dilaporkan Imam Rabiah bin Abddurahman Ar-Ra’yi membelanjakan 30 ribu  dinar (bersamaan  RM 15 juta) untuk menuntut ilmu. Mungkin ramai yang masih belum mengenali siapa Rabiah Ar-Ra’yi. Beliau merupakan guru kepada Imam Malik bin Anas (pendiri mazhab Maliki).

Begitu juga dengan imam-ima yang lain. Imam Malik sebagai contohnya terpaksa menggadaikan kayu atas rumahnya untuk menampung biaya beliau menuntut ilmu.

Kos Menuntut Ilmu

Ada beberapa pengajaran yang dapat diambil dari pengalaman ulama dan sarjana dahulu mencari ilmu.

1. Antutias mereka menuntut ilmu tidak mengira usia, jarak geografi dan belanja. Mereka sanggup menghabiskan berjuta-juta ringgit untuk terus mendapatkan ilmu. Lebih-lebih lagi ketika mendalami ilmu hadis. Kata para ulama, “Jika kamu belajar hadis, kamu akan muflis” kerana besarnya biaya untuk menyelidik seluruh kitab hadis dan perawi-perawinya.

2. Semangat kental yang dimiliki oleh generasi salaf. Berbeza dengan generasi modena, walaupun dilengkapi dengan kemudahan pengangkutan yang selesa dan kelangkapan yang lebih baik seperti komputer pen dan kertas. Perlu diberi catatan, pada zaman generasi salaf jangankan mesin taip, ballpen dan kertas pun sangat sukar diperoleh. Dilaporkan kerana kemiskinan, Imam Syafi’i mencatat ilmunya pada kepingan-kepingan tulang yang dijumpainga ditempat sampah.

Advertisements

1 Komen »

  1. Like..jazakallah khiran jaza

    Komen oleh sodiq — Jun 11, 2012 @ 3:07 am | Balas


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: