Mari baca

Julai 12, 2010

Abdullah bin Zubair bin Al-Awwam

Filed under: Sejarah,Tokoh — Mohd Riduan Khairi @ 3:47 am
Tags: , , ,

Pada zaman Nabi Muhammad (selawat dan salam buat beliau) terdapat empat orang pemuda yang terkenal bernama Abdullah. Mereka ialah :

  1. Abdullah bin Abbas
  2. Abdullan bin Umar
  3. Abdullah bin Amru Al-‘As
  4. Abdullah bin Zubair

Mereka berempat ini terkenal kerana bijak dan tajam fikiran mereka. Abdullah bin Umar sebagai contoh, memiliki daya ingatan yang kuat. Beliau antara 5 orang yang paling banyak melaporkan hadith dari nabi selepas Abu Hurairah dan Aisyah binti Abu Bakar (semoga Allah rehda kepada mereka semua).

Namun perlu diberi catatan, dalam teks-teks hadith jika hanya nama Abdullah disebut tanpa menyebutkan ‘bin’ nya, maka ia merujuk kepada Abdullah bin Mas’ud.

Nasab yang mulia

Abdullah bin Abbas memiliki banyak keistimewaan yang saya baru tahu. Pengarang buku ini menyebutkan beliau lahir pada tahun 1 Hirjah. Lahir dari keturunan yang mulia. Ayahnya Zibai Al-Awwam, seorang sahabat  dari 10 yang dijamin masuk syurga oleh nabi. Ibunya ialah Asma’ binti Abu Bakar. Lebih dari itu lagi, sejak dari lahir beliau dibesarkan dalam rumah nabi. Ibu saudaranya ‘Aisyah yang mengasuh dan mendidiknya sejak dari kecil.

Khalifah Hijjaz

Perjalanan hidup Abdullah bin Zubair berlekok-lekok. Ramai yang mungkin tidak tahu (saya juga sebelum ini) beliau diangkat menjadi khalifah buat beberapa ketika di Hijjaz. Walaupun ketika itu Kerajaan Bani Umaiyah sudah bertapak.

Beberapa komentar tentang buku ini

  • Pengarang buku ini menjawab beberapa kritikan yang dilemparkan terhadap Abdullah bin Zubair. Tuduhan dibuat oleh Prof Dr. Ahmad Syalaby menerusi beberapa buku beliau. Antara tuduhan yang paling vokal terhadap Abdullah bin Zubair ialah merebut jawatan khalifah (atau baca : gila kuasa). Dan tuduhan ini ditangkis oleh pengarang dengan baik.
  • Namun begitu, dalam mempertahankan Abdullah bin Zubai, pengarang secara tidak langsung menyebutkan beberapa kelemahan dan kesalahan sahabat yang lain. Tujuan asal beliau hanyalah untuk menunjukkan bahawa para sahabat tidak maksum dan boleh terjadi melakukan kesilapan. Ini benar. Namun yang menjadi isu pada saya ialah, sebahagian tuduhan itu nampak seperti berat terhadaqp sahabat. Antaranya seperti Abdurrahman bin Auf memakai sutera sedangkan sutera adalah haram. Satu lagi contoh ialah kes seorang sahabat ahli badar yang suka memukul isteri.
  • Tuduhan-tuduhan begini harus disemak kesahihannya sebelum diceritakan semula. Bak kata Ustaz Zainal Abidin Syamsuddin, “semua kes layak dikritik, namun tidak semua kritikan layak dilontar”. Ini kerana para sahabat nabi semuanya adil di sisi akidah ahlus sunnah wal jama’ah. Sebagai manusia biasa tentu sahaja mereka punya kesalahan dan kesilapan. Namun kesalahan dan kesilapan itu perlu dilihat dalam konteks yang lebih luas. Adakah kesalahan itu dilakukan secara berterusan? Atau kesalahan itu dilakukan dalam situasi yang darurat dan punya keperluan lain yang mendesak.
  • Buku ini baik dibaca sebagai bahan kajian. Ini kerana, bahan bacaan berkisah peribadi dan kisah sahabat nabi masih agak kurang ditulis atau diterjemah ke dalam bahasa Melayu. Pun begitu, dari aspek rujukan, buku ini merujuk kepada bahan yang masih terbatas. 11 buku dirujuk, dan semuanya adalah buku-buku sejarah kontemporeror.

Bahan-bahan dalam naskah ini alah menjadi lebih lengkap dan dipercayai jika bahan rujukannya diluaskan.

Siri Empat Abdullah : Abdullah bin Zubair

Tarikuddin Hassan

Jahabersa 2005

76 halaman

Advertisements

Tinggalkan Komen »

Tiada komen.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: