Mari baca

Mei 12, 2010

Pustaka Seri Plaza, Kota Tinggi

Filed under: Kedai buku,Tips membaca — Mohd Riduan Khairi @ 1:57 pm

Di mana ada gula di situ ada semut. Di mana ada orang jual buku, di situ ada orang beli buku. Ada orang beli buku, maknanya tentu ada orang baca buku.

Kewujudan kedai buku sangat berkait rapat dengan budaya memiliki buku dan membaca. Satu faktor yang menyumbang kepada budaya membaca ialah kewujudan atau ‘availablelity’ buku.

Saya terserempak dengan sebuah kedai buku di Plaza Kota, Kota Tinggi. Saya tidak menyangka koleksi buku yang dipamerkan agak mengejutkan, jika dibandingkan dengan situasi komplek yang agak suam (kurang pengunjung).

Antara buku yang dipamerkan termasuk dari terbitan Pts Publication, Hidayah Publisher (antara yang paling banyak), Karya Bestari dan juga dari penerbit Indonesia.

Antara buku terbitan Indonesia yang sempat saya belek termasuk dari penerbit Al-Qowam, Mumtaza dan Akbar. Bukan apa, saya sekadar mahu menunjukkan, jika permintaan terhadap buku kurang masakan buku-buku dari penerbit luar berani dipamer.

Sesuatu yang menarik tentang kedai buku indie begini ialah, kita berkemungkinan menemui judul yang jarang ditemui atau judul cetakan lama. Di kedai buku ini saya membeli 2 naskah kecil buku berkaitan Islam Liberal (judulnya Agama dan Kebebasan Berfikir dan Bercakap Atas Nama Tuhan terbitan Konrad Adenauer Foundation). Khusus untuk sahabat saya yang banyak membuat kajian tentang idealogi.

Pustaka Seri Plaza,

GL-42 Tingkat Bawah & L2-14,

Tingkat 2, Plaza Kota Tinggi,

Jalan Mawai, 81900 Kota Tinggi

Advertisements

Tinggalkan Komen »

Tiada komen.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: