Mari baca

April 21, 2010

101 Wanita Teladan di Masa Rasulullah

Filed under: Keluarga — Mohd Riduan Khairi @ 12:55 pm
Tags: ,

Janganlah kalian menghina salah seorang pun dari sahabatku. Seandainya kalian menginfakkan emas sebesar gunug Uhud sekalipun, kalin tidak akan bisa menyamai keutamaan mereka, walau sebahagian saja” (Bukhari & Muslim)

Tidak ada angka tepat jumlah sahabat ataupun sahabiah (sahabat wanita) Nabi Muhammad (selawat dan salam buat beliau). Yang ada hanya anggaran.

Dalam satu rekod, ketika Uthman bin Affan berhasrat seragamkan naskah Al-Quran, jumlah sahabat (lelaki) yang hidup ketika itu mencapai 12,000 orang. Ketika itu sudah tahun 25 Hijrah, kira-kira 12 tahun selepas kewafatan nabi.

Bolehlah kita anggarkan jumlah sahabat wanita sama banyak dengan sahabat lelaki. Itu belum lagi dikira ada sebahagian sahabat yang berkahwin lebih dari seorang isteri.

Peranan wanita

Dakwaan peranan wanita dalam Islam disempitkan di ceruk dapur dan dalam bilik tidur sahaja sangat meleset.

Antara wanita yang punya sumbangan paling banyak Khadijah binti Khuwailid seperti mana yang direkodkan oleh Imam Muslim di dalam kitab sahihnya

Abu Hurairah ra. berkata: Jibril datang kepada nabi dan berkata: “Wahai Rasulullah, ini Khadijah datang kepada engkau dengan membawa bekal berisi lauk pauk atau makanan atau minuman. Apabila ia datang kepadamu, sampaikanlah salam kepadanya dari Tuhannya Yang Maha Mulia lagi Maha Agung dan juga dariku dan kabarkanlah berita gembira kepadanya mengenai sebuah rumah di surga yang terbuat dari mutiara di dalamnya tidak ada keributan dan kesusahan.

Ini adalah penghormatan dan pengiktirafan yang sangat besar kepada golongan wanita.

Bagi lelaki, tanggungjawab mereka sangat besar untuk meraih kedudukan seperti itu. Tentunya dengan solat di masjid setiap waktu, dakwah dan jihad di jalan Allah.

Sedang, Khadijah meraihnya dengan hanya menjadi pendamping Rasul, dan setia menyiapkan keperluan beliau.

Aisyah bin Abu Bakar

Saya sengaja memilih beberapa tokoh wanita dari kalangan isteri nabi, kerana pada saya mereka lebih utama untuk kita kenal dan mereka adalah ibu kita, ibu orang-orang yang beriman.

Sumbangan Aisyah yang paling besar ialah melaporkan hadith yang begitu banyak sekali dari nabi. Direkodkan beliau antara orang yang paling banyak menyampaikan hadith nabi selepas Abu Hurairah.

Selain menghafal sekian banyak hadith, beliau juga dikenali sebagai seorang yang sangat bijak dan tajam pemikirannya. Tidak sedikit dari kalangan sahabat yang menerima kritikan dan teguran darinya.

Sehingga Imam Az-Zarkasyi menulis sebuah kitab berjudul
“Al-Ijabah Lima Istadrakathu Sayyidah Aisyah ‘Ala Shahabah” (Beberapa
kritikan Aisyah kepada sahabat).  Aisyah menjadi antara rujukan utama dalam masalah hukum agama pada zaman selepas kewafatan Rasulullah.

Rebiu buku

Agak sukar menemui biografi sahabat-sahabat wanita. Justeru buku setebal 596 halaman ini sangat bermakna kepada saya.

Bahkan buku ini sangat menarik kerana disarikan dengan kaedah bercerita. Ia menampilkan kisah-kisah yang berlaku pada sisi mereka. Ada yang panjang, ada pula yang ringkas.

Saya bercita-cita mahu menghadiahkan buku seperti ini kepada semua wanita yang beriman. Namun ‘ranking’ mereka tentunya bermula dengan bonda yang tersayang, bakal isteri, 3 adik perempuan. Kemudian siapa lagi mahu masuk senarai?

Advertisements

2 Komen »

 1. en. khairi, cuba pandang2 dengan buku biografi zainab al-ghazali ; ‘Ayyam min hayyati’ yang hidop (sezaman dgn al-banna)…kesah beliau dengar2 sangat menarek

  Komen oleh hakimi — Mei 1, 2010 @ 5:18 pm | Balas

  • Tuan Hakimi,

   Saya punya edisi terjemahan tulisan Zainan Al-Ghazali, ‘Hari-hari dalam Hidupku’.

   Beliau ada seorang perjuang. Namun tidaklah sedikit pun dapat dibandingkan dengan wanita-wanita pada zaman Nabi.

   Komen oleh Riduan Khairi — Mei 1, 2010 @ 11:08 pm | Balas


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: