Mari baca

Januari 30, 2010

‘Sejarah ditulis oleh Orang yang Menang’

Filed under: Sejarah — Mohd Riduan Khairi @ 8:17 am
Tags: ,

Pada asalnya saya membantu sahabat saya menyiapkan tugasan berkaitan sirah Islam. Sirah Islam meliputi kisah Nabi-nabi sebelum Nabi Muhammad (selawat dan salam buat beliau). Kemudian perjalanan hidup Muhammad bin Abdullah (saw), terutama semenjak dilantik menjadi rasul. Selepas itu ia melewati zaman pemerintahan khalifah yang empat, Kepimpinan Bani Umayyah hingga ke Bani Abbasiyah. Ini period-period yang utama.

Tidak banyak buku sirah diterjemahkan ke dalam buku bahasa Melayu sebelum ini. Hanya 10 tahun belakangan ini, buku-buku agama dari Indonesia mula menyebar-masuk ke dalam pasaran tempatan.

Dr Mohd Asri Zainal Abidin, bekas mufti Perlis pernah menulis sebuah buku berkaitan topik ini, Pertelingkahan Sahabat : Antara Ketulenan Fakta dan Pembohongan Sejarah. Saya difahamkan ia merupakan tesis master beliau ketika di universiti. Sebuah lagi buku beliau berkaitan sejarah ialah : Menangkis Pencemaran Terhadap Agama dan Tokoh-tokohnya.

Selain dari itu, saya belum menemukan analisis yang mengupas konflik sejarah dengan tuntas.

Sejarah ditulis oleh orang yang menang

Selalunya, sejarah ditulis oleh orang (pihak) yang menang. Sepertimana yang berlaku pada sebahagian buku-buku sejarah Islam yang ditulis pada zaman Kerajaan Bani Abbasiyah. Justeru, sebahagian fakta cenderung untuk melemahkan khalifah dan memburukkan kerajaan yang sebelumnya (Kerajaan Bani Umayyah).

Rakaman kuliah ‘Terbunuhnya Uthman’

Kemudian saya mendengar satu rakaman kuliah bertajuk ‘Terbunuhnya Uthman’. Ia disampaikan oleh seorang pendakwah dari Indonesia, Ustaz Zainal Abidin Syamsuddin (rakaman kuliah beliau boleh didownlod di laman 4shared).

Peristiwa pembunuhan Uthman Affa (r.a) membawa konflik besar umat Islam ketika itu. Ianya berlanjutan sehingga selepas perlantikan Ali bin Abi Thalib. Inilah fitnah besar pertama yang melanda umat Islam. Kemudian konflik ini membawa kepada Perang Jamal dan Perang Siffin. Ketika itu isteri Nabi, Ummul Mukminin, Aisyah (r.a) bersama Talhah b Ubaidillah dan Zubair Al-Awwam berada di satu pihak. Manakala Ali bin Abi Thalib bersama beberapa sahabat yang lain berada di satu pihak.

Musuh-musuh Islam mengambil kesempatan untuk memburuk-burukkan sebahagian sahabat yang lain.Golongan Syiah sebagai contoh mencela Aisyah kerana membantah Ali, kononnya. Begitu juga dengan pihak lain.

Namun, satu catatan yang penting untuk diketahui, konflik antara puak Ali bin Abi Thalib dan Aisyah binti Abu Bakar (semoga Allah meredhai mereka semua) melibatkan sebahagian kecil sahabat sahaja. Ahli sejarah menyebutkan paling ramai 100 sahabat yang terlibat dalam masalah ini. Sebaliknya ratusan-ribuan sahabat-sahabat yang lain mengambil sikap berkecuali.

Untuk meneliti dan mendapatkan kepastian, seorang sahabat meminjamkan saya naskah yang (pada saya) paling tepat dan tuntas, untuk merungkai fakta (tafsiran) sejarah Islam yang kusut.

Benteng-benteng Kehancuran

Judul Asal : Al-‘Awashim min al-Qawashim

Judul Terjemahan Inggeris : Defense Against Disaster (boleh dibaca / muatturun menerusi scribd.com)

Penulis : Al-Qadhi Abu Bakar Ibnu A’rabi (468 – 543 H)

Pentahqiq : Syeikh Muhibuddin al-Khatib (mati 1389 H)

Penterjemah : Abu Mayaza al-Hafiz & Ali Mahfuz

Penerbit : Penerbit Darul Iman, Gombak (2002)

Halaman : 452 mukasurat

Saya memberi perhatian kepada peristiwa pembunuhan Uthman di dalam buku ini.

Pembunuhan Uthman berlaku ketika sebahagian besar sahabat menuju ke Makkah untuk menunaikan haji. Rumah Uthman Affan dikepung oleh orang munafik dan orang Khawarij. Hanya sebahagian sahabat sahaja yang masih tinggal di Madinah. Disebutkan 7 orang sahabat berada di rumah Uthman untuk mempertahankannya. Mereka termasuk Abu Hurairah, Abdullah Ibnu Umar, Hassan bin Ali, Hussain bin Ali, Abdullah b Zubai dan Marwan.

Namun Uthman memerintahkan sahabat yang membentengi beliau untuk bersurai. Yang terakhir sekali beredar ialah Abdullah Ibnu Umar. Beliau tidak mahu lebih banyak ditumpahkan hanya semata untuk mempertahankan dirinya. Bahkan Rasulullah sendiri pernah mengkhabarkan padanya, bahawa beliau dan Umar Al-Faruq akan syahid dibunuh.

Qadhi Ibnu A’rabi merujuk peristiwa ini dalam Tarikh at-Thobari, Beliau mengatakan sanad peristiwa ini hasan.

Itu sebahagian dari perbincangan yang dibawakan oleh pengarang dalam buku ini. Semua peristiwa telah disemak semula kesahihannya oleh pentahkik dan diberi nota kaki.

Antara peristiwa lain yang dibawakan dalah buku ini termasuk :

  1. Peristiwa Tahkim
  2. Perang Jamal
  3. Perang Siffin
  4. Pembunuhan Hasan bin Ali, cucu Rasulullah saw.

Semoga Allah memberi saya kesempatan untuk membaca bahagian-bahagian lain dari buku ini. Insya Allah selepas itu saya sambung ulasan saya.

Advertisements

2 Komen »

  1. […] Bacaan tambahan : Sejarah ditulis Orang yang Menang […]

    Ping balik oleh Belajar dari Perjalanan Hidup Rasul « Ikatkata — Februari 18, 2010 @ 8:26 am | Balas

  2. belajar banyak

    Komen oleh online — Februari 22, 2010 @ 3:22 am | Balas


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: