Mari baca

Disember 18, 2009

Bahasa dan Alam Pemikiran Melayu

Filed under: Kreatif,Pendidikan,Sastera — Mohd Riduan Khairi @ 6:46 pm
Tags:

Penulis : Asmah Hj Omar (Prof Emiritus Dato’)

Penerbit : Dewan Bahasa dan Pustaka

Tahun : 1993

Halaman : 254

Selakan pertama saya pada buku ini memaculkan satu baris kenyataan menarik dari penulis. Menurut Asmah Hj Omar, ‘leaning language is learning how to mean’. Bahasa ialah alat atau medium untuk menyampaikan makna. Dan titik inilah yang mendorong saya untuk membeli dan terus menilik buku ini dari kulit depan ke kulit belakang.

Bahasa sebagai alat komunikasi

Pada sesetengah orang, bahasa hanyalah bahasa. Berguna hanya sebagai perantara untuk berkomunikasi. Apa beza bahasa melayu dan bahasa Inggeris. Apa beza bahasa Arab berbanding bahasa Mandari. Ia sama. Semuanya adalah alat menyamaikan maksud. Untuk berkomunikasi. Justeru menyampaikan ilmu atau proses pembelajan di dalam bahasa apapun ia sama sahaja.

Adakah kenyataan ini benar? Apakah bahasa itu sekadar bahasa semata-mata.

Dalam bahasa Melayu sendiri pun terdapat banyak perkataan untuk mewakili sesuatu objek atau tindakan. Sebagai contoh, babi dan khinzir merupakan satu yang sama. Namun menyebut babi dalam satu perbualan meninggalkan kesan emosi yang sangat berbeza berbanding menyebut khinzir. Begitu juga istilah isteri, bini dan orang rumah. Juga istilah perempuan, wanita dan betina. Maksud lateralnya sama, namun kesan emosinya berbeza.

Makna dalam bahasa berbeza

Itu senario yang berlaku dalam satu bahasa yang sama, apatah lagi jika diterjemahkan ke dalam bahasa yang lain. Justice dan keadilan, secara zahirnya sama, namun makna yang terkandung di sebalik pengertian justice pagi penutur bahasa Inggeris dan keadilan bagi penutur bahasa melayu lain. Justice difahami sebagai kesamarataan, makala adil ialah meletakkan sesuatu pada tematnya. Kasut kulis yang mahal tempatnya tetap di tapak kaki, berbanding kopiah yang murah tempatnya teta di kepala. Menurut logik tentu sahaja yang lebih mahal letaknya di tempat yang lebih tinggi?

Asmah Hj Omar daam buku ini mengupas bahasa dan alam pemikiran melayu. Beliau memulakan tinjauan berbahasa sedari alam kanak-kanak hinggalah kea lam dewasa. Kemudian beliau melanjutkan kajian kepada kaedah berbahasa dialek utara/ Kedah. Beliau memilih Kedah sebagai sample alam Melayu berdasarkan aktiviti ekonomi masyarakat kedah sebagai petani sawah dan nelayan. Aktiviti ekonomi utama orang Melayu Semenanjung secara umumnya ialah dua aktiviti ini ; petani sawah dan nelayan. Penulis menegaskan bahasa berkait rapat dengan aktiviti ekonomi.

Buku ini walaupu ditulis dengan agak padat dan berat, namun atas sifatnya sebagai buku yang berbicara tentang bahasa, maka ia masih boleh dibaca oleh orang awam dan dapat difahami dengan mudah.

Advertisements

Tinggalkan Komen »

Tiada komen.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: