Mari baca

September 2, 2009

Hidup Tenang walaupun Berhutang

phpthumb_generated_thumbnailjpgPenulis : Shamsuddin Abdul Kadir

Penerbit : Pts Professional (2007)

Penulis merupakan pakar dalam bidang pengurusan kewangan dan hutang piutang. Beliau berpengalaman luas dalam bidang yang diperkatakan.

Kemudahan hutang

Hutang secara asasnya bukan sesuatu yang buruk. Ia dibenarkan oleh agama dan merupakan kemudahan untuk menangguhkan bayaran pada satu tarikh yang dipersetujui oleh kedua pembeli dan penjual.

Sejarah hutang berkembang-pesat seiring dengan penubuhan bank. Bank (konvensional mahupun Islam) hidup dengan memberi hutang. Selain pelaburan, pendapatan besar bank ialah dari pembayaran balik pinjaman beserta faedah @ buka a.k.a riba.

Hutang dan riba

Hutang menjadi masalah apabila bercampur dengan riba. Riba ialah penambahan bayaran dari jumlah pokok yang dipinjam. Walau apa definisi atau istilah yang digunakan, selagi mana ia menjadi penambahan berkadaran dengan jumlah hutang, maka ia dianggap riba.

Riba, walaupun sedikit diancam keras dan tegas oleh Allah dalam kitabnya. Riba diharamkan bukan sahaja dalam Islam, bahkan dalam 2 agama samawi yang lain yakni Yahudi dan Kristian.

Hidup tanpa hutang

Perubahan gaya hidup menyebabkan manusia sukar bebas dari hutang. Hampir semua benda boleh dibeli dengan gaya hutang bermula dari rumah hinggalah ke kain batik. Ini dijelaskan oleh penulis dalam satu sesi bicara buku sempena Pesta Buku Read Malaysia baru-baru ini.

Menurut beliau lagi, hutang boleh dikategorikan kepada 2. Pertama hutang yang baik dan kedua hutang yang tidak baik. Hutang yang baik ialah hutang yang menambah nilai aset peminjam. Contoh klasik hutang jenis ini ialah hutang membeli rumah. Secara umumnya pinjaman perumahan baik.

Ulasan

Buku ini memberi fokus kepada 2 jenis hutang yang paling kritikal dan merbahaya jika tidak dijaga.

1. Kad kredit. Dengan kadar faedah 18%, kad kredit telah menyebabkan tidak sedikit manusia jatuh muflis. Sehinggakan kadar faedahnya boleh melebihi nilai asal pinjaman. Betapa besarnya bahana riba. Ia bawah sedikit dari along dan ceti haram. Bahkan apa bezanya?

2. Bayaran mudah ansuran. Kaedah ini berjaya memperdaya manusia untuk memiliki sesuatu yang tidak patut mereka miliki. Dengan tanpa sedar, ramai pelanggan terpaksa membayar lebih untuk suatu produk dengan kaedah bayaran ansuran.

Asalnya hutang itu merupakan satu kemudahan dalam urusniaga. Namun dek kerana sikap rakus satu pihak, maka ia telah dieksploitasi untuk membuat untung semaksima mungkin.

Lihat senarai Pengarah syarikat korporat yang mendapat bayaran tertinggi, kebanyakanya dari syarikat kewangan dan bank. Apa yang mereka niagakan? Hanya mengalih-alihkan wang pendeposit dan mengaut untung dengan cara yang haram.

Baca buku ini, dan mula meminimakan hutang. Kata penulis beli rumah dengan tempoh bayar balik seawal 10 tahun dan beli kereta dengan tempoh bayar balik seawal 4 tahun. Itu maksima. Azizi Ali pula kata hanya 2 tahun!

Bacaan tambahan riba oleh Ustaz Zaharuddin b Abdul Rahman

Tinggalkan Komen »

Tiada komen.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: